27 października 2013

Zdrowe odżywianie - pestki dyni (dynia)

Ok. miesiąc temu w spożywczaku powiedziałam koleżance: "ej, to są pestki dyni? a czy one nie są czasem dobre na włosy?". Od razu wzięłam paczkę i od tego czasu kupuję ją co 3-4 dni. Kosztowała mnie 2,99zł/100g. Pestki dyni znajdziemy chyba w każdym sklepie spożywczym za podobną cenę. Cała paczka ma UWAGA! 572kcal, ale wątpię żeby ktoś zjadł od razu całą paczkę, chociaż...
Zawsze możemy zastąpić to miąższem, który ma tylko 27kcal/100g.


Oprócz tego, że same pestki dyni mają wiele witamin, mikro- i makroelementów (m.in. wit.: B1, B2, B3, fosfor, żelazo i magnez) oraz są wspaniałe na skórę, włosy (pomagają zwalczać wypadanie) (Anwen pisała o tym TUTAJ) i paznokcie, to jeszcze są smaczne i bardzo zdrowe.

Zaczął się sezon na dynie, więc możemy to wykorzystać:

  1. Kupujemy dynię
  2. Wydrążamy miąższ i pestki
  3. Wycinamy kształt, wkładamy do środka świecę/jakieś światło i dekorujemy ogród - mamy lampion
  4. Pestki zostawiamy do suszenia
  5. Z miąższu możemy zrobić np. placki dyniowe (przepis niżej)
Takim sposobem zużyliśmy całą dynię.

Ostatnio wypróbowałam odrobinę zmodyfikowany (przez koleżankę) przepis na placki z dyni z tej strony, ponieważ nie lubię samej dyni (suszone pestki to co innego:)), a przede wszystkim to sposób na wprowadzenie małymi kroczkami zdrowej kuchni:

Składniki:
  • 700g miąższu z dyni
  • 1 jajko
  • 150-200g mąki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta imbiru, kminku i chilli
  • wybrany olej do smażenia
Miąższ i cebulę rozdrabniamy blenderem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy, jajko i mąkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz możemy dodać więcej mąki, jeżeli uważamy, że konsystencja miąższu dyni jest za rzadka. Na rozgrzany olej wylewamy (w zależności od preferencji) małą lub dużą łyżkę ciasta, smażąc cienkie placki. Kiedy spód będzie złoty, przewracamy na drugą stronę. Smażymy odrobinę dłużej niż placki ziemniaczane. Podajemy z kwaśną śmietaną czy jak kto lubi.
Smacznego ;)



Buziaki,
Onyxia

4 komentarze:

  1. Placki dyniowe? Jeszcze nie jadła koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam lampiony z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę sobie kupić te pestki :) nie przepadam za ich smakiem, ale przekonanie, że są bardzo zdrowe jakoś do mnie przemawia :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś placuszki dyniowe z cebulką, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy otrzymany komentarz to dla mnie wielka przyjemność. ;]
Jeśli dodatkowo zostaniesz tu na dłużej, wtedy będę całkowicie uszczęśliwiona.
Reklama jest niepotrzebna, ponieważ odwiedzam wszystkich obserwatorów i komentujących. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...